ПРО ГОЛОВНЕ
recent

Помста та дохід: угорська війна за українських пацієнтів


Конфлікт, який переріс у війну між посередниками угорської медицини в Україні розпочався із заявою батьків, у яких траур через втрату своєї дитини. Ставка – бізнес у кілька мільярдів, а не безпосередньо – престиж угорської медицини за кордоном. Українська преса долучилася до війни з жорстокою кампанією, використовуючи наклепи, про це повідомляє інформаційний ресурс origo.hu.

Шахраї в Угорщині направляють на смерть українських дітей!
Вони отримують величезні суми, в той час коли пацієнти приписані буквально на кладовищі – заявила у вересні український телеканал ТСН.
Лякають фабрикою смерті
Телеканал через ісорію сім’ї Стасюків намагався розкрити «угорську медичну мафію» та фірму «Hungarian Medical Center», що надає посередницькі послуги для українських пацієнтів.
Вони не перебирали у методах – у дитячій клініці по вул. Тюзолто у столиці знімали без дозволу, і намагались показати її як справжню «фабрику смерті». Хоча їхні таємні знімки не підтвердили жодної їхньої заяви, а лікарі, яких вони спитали – не коментували ситуацію.
Сотні українських дітей направляють у смерть – заявив телевізійний канал. Основу для сюжету, що мав на меті зробити розкриття, виступала війна між двома медичними фірмами. 
Не залежно від цього, брудна кампанія з використанням наклепів, ще може бути ефективною. Цільова група глядачів не знає, що і сама ця сім’я зацікавлена в організації угорсько-укранїських медичних подорожей, і вони знаходяться у бізнес відносинах зі своїм юридичним представником, Касо Робертом, який говорив і в сюжеті.

Адреса проживання: цвинтар
Лавину особистої помсти та бізнес-інтересів започаткувала смерть півтора річної дитини. Влітку 2014-го року сім’я Стасюків привезла до Угорщини свою хвору дитину, так як в Україні жодний спеціаліст не міг їй допомогти.
Транспортування та лікування дитини організувала фірма: «Hungarian Medical Center Kft.», але сім’ю підвели, кажуть батьки. Згідно обвинувачення, представник фірми вперше у лікарні м. Мішкольц, а потім у Дитячій клініці Університету ім. Семмелвейса по вул. Тюзолто попросив значну суму за обстеження. Але лікування дитини тайком списали на угорське державне страхування. Для того, щоб оформити всі документи, дитині виписали фіктивне угорське посвідчення про місце проживання на адресу цвинтаря у м. Мішкольц.
Сім’я каже, що зрозуміла все це лише у дитячій клініці у м. Будапешт. В цей час стан дитини погіршився, вона впала у кому. Саме тоді вони вирішили повернутись в Україну, а дитина померла за два тижні після повернення.

Вимагали, протистояли
Ми звернулись до Баан Іштвана, директора фірми «Hungarian Medical Center Kft», який каже що жодного правдивого слова  с сюжеті ТСН не має, але і він розказав свою версію про те, що сталося у липні 2014-го.
Дитина через 3 дні впала в кому, але сім’я не почекала поки офіційно встановлять факт смерті vjpre дитини, вони повернулись в Україну на приватній кареті швидкої допомоги.
Баан Іштван подав заяву в міліцію за наклеп.
«Батьки не очікувано прибули до вул. Тюзолто. Вони показали запрошення від дебреценської лікарні, але мені здається що і близько не були в цій лікарні. Багато що розказує про їхнє ставлення те, що вони на перед заявили, що ні за що не платитимуть» – сказав Баан, і додав, що в кінці дитина отримала лікування у педіатричній клініці №2 лише тому, що її стан дійсно казався критичним.
Він вважає, що батьки, практично, ускладнили роботу лікарів – батько, який за фахом також лікар, відмовився від трансфузіїю Вони перешкоджали проведенню кількох обстежень та підняли галас навіть і за те, що дитину лікували не в окремій палаті. Тоді, наприклад на кілька годин покинули лікарню з дитиною, яка знахродилась у дуже важкому стані. Ледве вдалось їх уговорити, щоб повернулись. 
Медичні висновки, що опинились у виданні «Оріго» підтверджують, що сім’я і близько не співпрацювала із фахівцями лікарні по вул. Тюзолто.
Із Висновку виявляється і те, що на відміну від інформації, що з’явилась в українській пресі, дитина не мала ні угорську страховку, ні угорську адресу проживання. Її лікування було введено в облік лікарні під категорією «3», тобто на основі міждержавної конвенції від 1964 р., що стосується лише життєво важливих втручань.

Чи то випадково?

І чому саме фірма «Hungarian Medical Center»? Баан каже, що це було «чисто випадково». Лікарі, що сперечалися з сім’єю та вже не знали, що робити попросили співробітника «HMC» допомогти з перекладом. Керівник фірми наголосив, що як і з іншими лікарнями, вони в дуже хороших відносинах і з спеціалістами лікарні по вул «Тюзолто», а у форс-мажорних ситуаціях зовсім нормально, що приходять на допомогу.
Баан розказав, що клініка потім попросила співробітників фірми «HMC» допомогти заповнити документи сім’ї Стасюків. Ми не знали їхню адресу, і ми не могли залишити рубрику пустою, тому я задиктував стару адресу мого знайомого з Мішкольца. Правда, ця адреса знаходиться напроти цвинтаря, але я не приписав дитину на цвинтар, як це сказано у сюжеті» – казав Іштван Баан.

Стукають силовики

Батьки, що обвинувачують у смерті своєї дитини угорських лікарів розпочали чимало судових процесів. Вперше написали заяву проти Дитячої лікарні Університету ім. Семмелвейса. Суд програли, та пішли проти «Hungarian Medical Center». Вони направили до нас міліцію, Національну податкову та митну службу. а потім і Санітарну службу, але проведені перевірки не принесли жодного результату.
Тим не менше, сім’я Баанів пострадали від такого тиску. Іштван розказав нам, що вночі прийшли до нього додому співробітники фінансової служби, а потім і українська сім’я з журналістами та камерою та почали погрожувати.
Сюжет каналу ТСН – це вже занадто. Керівник фірми написав на них заяву. Він каже, що домагання та наклепи крім помсти мають на меті і інше: знищити кункурентію.

Вони б перебрали ринок

Фірма «НСМ», що працює вже 7 років та надає послуги різним країнам від України до Казахстану, у 2015-му році отримав конкуренцію. Медичну компанію під іменем «Euromed International Kft.» заснував той Роберт Касо, який виступив у сюжеті ТСН як юридичний преставник сім’ї Стасюків.
Його фірма, практично займається тим ж самим, як і фірма Баана – організує лікування в Угорщині українських пацієнтів. З їх сайту можна дізнатись, що Тарас Стасюк, батько дівчини, що померла у 2014-му році, працює радником фірми «Euromed».

Грандіозний бізнес

Баан Іштван каже, що їхній конкурент відібрав або відлякав від них десятків пацієнтів, за допомогою наклепів та українських дипломатичних відносин. В той же час, коли «Euromed» масово використовує трюк, у використанні якого звинувачує фірму «НМС».
Вони просять гроші від багатого клієнта, потім тайком оформляють пацієнту страхування, фіктивну адресу проживання. Пацієнт навіть і не знає, що лікується за кошти угорського державного страхування.
«Це великий бізнес навіть і так, що оформлення угорських документів коштує близько 1-1,5 мілйонів форинтів. Ви лише подумайте: за платну операцію можна попросити 3-4 мільйони форинтів. Шахраї при оформленні документів втрачають лише третину цих грошей. Звичайно, щось потрібно віддати і лікарям та персоналу лікарні» – розказує Баан, який каже, що добре знає цю систему але не користується нею.

Взаємні обвинувачення

Ми намагались відшукати фірму «Euromed» по адресі реєстрації але по вул. Кірай, 80. ми не знайшли навіть і схожу фірму.
Ми додзвонились до директора, Касо Роберта, який повторив заяви українського телеканалу та обвинуватив шахрайством фірму «Hungarian Medical».
На наші питання Касо признався, що у нього не має діючого дозволу від державної санітарної служби (ÁNTSZ), але каже, що для їх діяльності його і не потрібно мати. Це дивно навіть і тому, що згідно реєстру, їх головна діяльність «Амбулаторне лікування», для чого по закону необхідно мати дозвіл від санітарної служби.

Два рахунки, один пацієнт.

Касо Роберт наголосив, що вони все роблять по законам, з пацієнтами укладають угоду. Але це кладуть під сумнів рахунки, що ми маємо на руках: згідно нашої інформації у серпні 2015 року від сім’ї українського пацієнта, що лікувався у дебреценській лікарні фірма «Euromed» попросила 15 тисяч Євро, тобто 4,6 мільйонів форинтів.
А власна неприбуткова фірма лікарні виписала рахунок на 1,2 мільйонів форинтів в той же день і тому ж самому пацієнту, а це виклакає підозру подвійного фінансування, що заборонено у медицині.
Виникає і питання, чи бачив клієнт рахунок, де вказана менша сума, або лише чек, виписаний фірмою «Euromed», але факт, що в електронному звіті за другу половину 2015-го року відзвітував баланс у сумі 2,2 мільйонів, що не сягає навіть і половини суми, що вказана в рахунку. А фірма, ймовірно виступала посередником не лише одного пацієнта за цей період.
Ми хотіли спитати і сім’ю Стасюків, але дружина після кількох не чітко зрозумілих речень поклала слухавку та надіслала нам електронну адресу сврого чоловіка. Ми задали чимало питань і Тарасу Стасюку, але вичерпну відповідь і від нього не отримали.

Не так вийшло

Поки що не відомо хто виграє цю юридичну та фінасову війну. Але факт, що престижу у Східній Європі угорської медицини шкодить боротьба між конкурентами, а ТСН, який хотів сенсацію, пошкодив і імідж.
«Ми на початку поповняли дежавний бюджет Угорщини на 600-700 мільйонів щорічно, і був у нас і хороший власний дохід. Потім прийшла війна в Україні, а тепер кампанія наклепів і ми раді, якщо отримаємо хоча б  шосту частину попередніх доходів» – жалівся Баан Іштван.
Тим більше, що все вийшло навпаки: «розкриття» шкодило і фірмі «Euromed». Касо Роберт виданню Оріго розказав, що він сам був у шоці, коли дивився сюжет, з наклепами про угорські лікарні.

За відомою нам інформацією Дитяча Клініка ім. Семмелвейса також хоче здійснити відповідні законні кроки проти телеканалу ТСН, так як вони знімали у лікарні без дозволу та показали обличчя співробітників та пацієнтів без врахувань особистих прав людини. 
На платформі Blogger.