ПРО ГОЛОВНЕ
recent

Угода про асоціацію з ЄС втрапила в нову халепу

Цього тижня головними темами українських тижневиків стали перспективи угоди про асоціацію Україна-ЄС, проблеми з е-декларуванням та корупцією, а також ситуація на Донбасі.

Що буде з угодою про асоціацію?

Над тим, чи врятують Нідерланди угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом розмірковує "Дзеркало тижня".
На думку експертів, якщо Нідерланди відмовляться від ратифікації угоди, вона не працюватиме. Більше того, втратить силу і тимчасова дія угоди. Тобто зона вільної торгівлі Україна-ЄС припинить існування, пише видання.
Джерела "Дзеркала тижня" стверджують, що у Нідерландів є три причини для "занепокоєння".
По-перше, голландці переймаються з приводу того, що ратифікація документу стане "першою сходинкою" на шляху України до членства у ЄС.
По-друге, вони занепокоєні співпрацею Брюсселя та Києва у сфері оборони, бо вважають, що це прерогатива НАТО.
І по-третє, жителі Нідерландів думають, що після ратифікації Україна отримає прямий доступ до фінансів ЄС. Втім, жодна з цих можливостей не передбачена угодою про асоціацію.
Видання пише, що уряд Нідерландів хоче переконати партнерів у ЄС ухвалити рішення Ради ЄС, яке зобов'яже врахувати "занепокоєння" Гааги. І таким чином, перекласти відповідальність за нератифікацію угоди на Євросоюз.
"Нератифікація Нідерландами угоди з Україною відкриє скриньку Пандори", -наголошує "Дзеркало тижня".
Видання додає, що це загрожує "парадом референдумів" по всій Європі з безлічі інших питань і каже, що "вестися на популістів" означає проявляти "слабкість, політичну недалекоглядність та відсутність історичної відповідальності".

Що не так з е-декларуванням?

Image copyrightUNIAN
Чому українські чиновники не поспішають заповнювати електронні декларації та кому вони заважають з'ясовує "Фокус".
Станом на 3 жовтня в електронній системі нараховувалось лише 2370 декларацій, тоді як загалом їх мають заповнити близько 50 тисяч людей, зазначає видання. Половина терміну для цього вже збігла.
На думку "Фокусу", причина не у "безвідповідальності" посадових осіб.
"Здається, що високопосадовці все ще розраховують на те, що система електронного декларування буде функціонувати в урізаному варіанті", - пише видання.
І це цілком можливо, адже у парламенті вже зареєстровано три законопроекти, які передбачають пом'якшення відповідальності за неповне оприлюднення персональних даних.
Автор ініціатив – народний депутат від "Народного фронту" Тетяна Донець. Окрім цього, народна обраниця пропонує не декларувати транспортні засоби. Попри те, що її ідеї не знайшли підтримки серед колег, з парламенту їх досі не відкликали.
Зі схожими ініціативами виступила депутат від Блоку Петра Порошенка, запропонувавши ідею впровадження так званих "нульових декларацій", яка передбачає декларувати майно без зазначення його вартості та позбавляє необхідності пояснювати джерело доходів.

Коли покарають корупціонерів?

Image copyrightFACEBOOK.COMLLUTSENKO
"Новое время" розмірковує над тим, чому дедалі більша кількість новин про затримання чиновників на хабарах не відображається на кількості притягнутих до відповідальності.
Видання посилається на журналістів проекту "Наші гроші", за інформацією яких минулого року вироки у корупційних справах отримали 952 людей, з них заарештували тільки 33-х.
"Решта відбулася легким переляком. Більше того, на нарах опинилася дрібна сошка", - пише видання.
"Новое время" цитує голову Антикорупційного комітету Верховної Ради України Єгора Соболєва, який каже, що корупція у вищих ешелонах влади "стала ще більш безкарною".
На думку журналістів та експертів, провина за це лежить на правоохоронних органах та судах. Перші недостатньо професійно готують матеріали справ, а другі – не прагнуть покарати винних, зазначає видання. Реформа антикорупційних органів влади "буксує", кажуть вони.
У той же час на Баноквій у низькому співвідношенні кримінальних справ до реальних термінів ув'язнення великої проблеми не бачать.
"Масові звинувачувальні вироки – характеристика поліцейської, а не правової держави", - цитує видання заступника голови Адміністрації президента України Олексія Філатова.
Насамкінець, "Новое время" каже, що подолати корупцію в країні може створення спеціальних антикорупційних судів. Цю ідею підтримують як політики, так і активісти, підкреслює видання.

Генерал-майор СБУ про ситуацію на Донбасі

Єдиний спосіб врегулювати ситуацію на Донбасі – перервати будь-які відносини з територією, що підконтрольна сепаратистам. Про таке в інтерв'ю виданню "Корреспондент" заявив генерал-майор та колишній керівник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк.
"Відрізати від себе окуповані території та жити далі", - генерал-майор відповів на запитання видання щодо можливого виходу з ситуації.
Пан Вовк додав, що необхідно перекрити будь-які канали постачання до цих територій, а у випадку якщо в українців стрілятимуть, "стріляти у відповідь".
На його думку, Мінські домовленості не працюють, а ситуація "зайшла у глухий кут".
Генерал-майор поділився і своїми поглядами на можливе розгортання Донбаського сценарію в інших областях України. На його думку, найбільш складна ситуація зараз склалася у Херсонській області. Є проблеми і в Одесі та Харкові.
"З Херсонською областю ситуація зараз навіть складніша, ніж з Донецьком у 2014 році. Крим близько, плюс там формуються воєнізовані загони", - каже пан Вовк.
Щодо повернення Криму під юрисдикцію України, генерал-майор каже, що зараз йти проти тієї сили, що там сконцентрована, "нереально".
На платформі Blogger.